Poliüretan Enjeksiyon Uygulaması Nedir?
Binalarda farklı zamanlarda dökülen betonlar birbirine yapışmazlar ve bu bölgelere soğuk derzler oluşmaktadır.
Bina içine en fazla suyun girdiği bölgeler de genellikle bu soğuk derz bölgeleridir.
Bodrum katlarda perde duvarlar ile zemin birleşim noktalarında çok sıklıkla görülmektedir.
Onunla beraber binaların zamanla oturmasından kaynaklı perdede betonlarında yapısal çatlaklıklar oluşur.
Bu bölgelerde su yalıtım problemlerinin en fazla yaşandığı ve bina içerisine suyun girdiği bölgelerdir.
Poliüretan enjeksiyon uygulaması beton içersindeki soğuk derz veya çatlaklıkları içerisinin özel yalıtım malzemeleri ile doldurmasıdır.
Genellikle poliüretan, akrilik veya jel enjeksiyon malzemeleri kullanılmaktadır.
Enjeksiyon su yalıtım malzemeleri, su ile reaksiyona girdiğinde hacimsel olarak bire otuz kat büyümesiyle, beton içersindeki çatlaklıklar doldurularak dışardan bina içerisine suyun girişi engellenmektedir.
Poliüretan Enjeksiyon Uygulaması Nasıl Yapılır?
Yapılarda bulunan soğuk derz ve çatlaklıklar 20 ile 50 cm arasındaki mesafelerle çatlağı çapraz geçecekşekilde uygun çaptaki matkap uçları ile delikler açılır.
Açılan bu delikleri özel enjeksiyon dübelleri yani packerler monte edilir. Burada önemli olan açılan deliğin derinlik mesafesidir.
Çünkü çok fazla derin açılan deliklerden enjeksiyon malzemesi sıkıldığında malzeme toprak içersine karışarak uygulama sarfiyatını çok fazla arttırabilmektedir.
Burada uygulama yapılacak olan yüzeydeki betonun kalınlığının bilinmesi ve ona uygun matkap ucu kullanılması gerekmektedir.
Çatlak boyunca yerleştirilen enjeksiyon dübellerine özel basınçlı makinelerle poliüretan enjeksiyon malzemesi sıkılır.
Beton için enjeksiyon uygulamasında kullanılan su yalıtım malzemeleri su ile reaksiyona uğradğınından çatlak içerisinde veya soğuk derz bölgesinde su olduğundan emin olmak gerekmektedir.
Eğer kuru bir havada ve aktif su gelişi olmadan yapılması durumunda ilk önce makinalar ile çatlak bölgesine su sıkılması gerekmektedir.
Çünkü poliüretan enjeksiyon malzemeleri su ile reaksiyona girerek hacimsel artış sağlarlar.
Buda çatlak içersindeki su ile reaksiyona giren poliüretan enjeksiyon malzemeleri, çatlak içersinde şişerek beton içersindeki soğuk derz ve yapısal çatlakları doldururlar.
Enjeksiyon su yalıtım uygulamaları bodrum katlarda, asansör kovalarında suyun girişini kesen etkili bir su yalıtım uygulamasıdır.
Enjeksiyon uygulamaları dikkat ve teknik gerektiren bir su yalıtımı uygulamaları olduğundan, kesin ve kalıcı çözüm elde edilebilmesi için uzman ekipler tarafından yapılması gerekmektedir.
Poliüretan Enjeksiyon Malzemeleri Nerelerde Kullanılır?
• Bodrum katlarda
• Tünellerde
• Açık otoparkların altlarında
• Asma havuz altlarında
• Yapısal çatlaklarda